Omgeving

Les Amis ligt in een streek met vele tinten groen, eeuwen oude, lommerrijke bomen sieren het ruige, verlaten landschap. 

Kastelen en watervallen, slingerende landweggetjes…

Lees hier wat de omgeving nog meer te bieden heeft.

Les Amis de Graviers; Les Fermes chez Popol & chez Tintin

Op een kleine 5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens, op 700 meter hoogte in de zuidelijke Vogezen, is het buurtschap Les Graviers te vinden. In deze uithoek van de Vogezen liggen, op een helling in de zon, de voormalige boerderijen chez Popol & chez Tintin. Ooit een buurtschap met 10 boerderijen daterend uit 1830-1858. In de bossen rondom Les Amis vindt men nog ruïnes van de andere boerderijen en kan men met de metaal detector ware schatten opgraven uit vervlogen tijden.

Een eeuwenoude landweg voert je door bos en langs weide tot aan de bedoening op 2 hectare verwilderd weiland, en 3 hectare bos, begrensd door de beek Les Graviers met aan de overkant het bos van de Haut-Saône.

Het is een streek met vele tinten groen. Eeuwenoude lommerrijke bomen sieren het ruige, verlaten landschap, waar je uren kan ronddolen zonder een levende ziel tegen het lijf te lopen. De inspirerende omgeving nodigt je uit om de schoonheid en rust van de diepgroene wouden, de uitgestrekte heidevelden, glooiende bloemrijke weiden, ontelbare diepzwarte meren en kabbelende beekjes te ontdekken. De lucht is er zuiver en het water kraakhelder.

Het is een overgangsgebied tussen zee- en landklimaat met gemiddeld meer neerslag dan elders in Frankrijk, maar gelukkig valt het meeste daarvan tijdens de wintermaanden in de vorm van sneeuw. Door de neerslag is groen de overheersende kleur, maar ook hier is het weer de laatste jaren veranderd. De zomer van 2019 was het vierde jaar op rij waarin de Vogezen te maken hadden met droogte. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we tot nu toe weinig last van de droogte hebben gehad; onze bronnen liepen minder snel maar nog altijd voldoende.

Les Amis is een plek voor gasten die eenvoud kunnen waarderen en ongecompliceerd weten te genieten van het rustieke leven op het land, gasten die niet teleurgesteld raken wanneer het weer omslaat, en niet bang zijn voor stilte. Kortom, voor gasten die de natuur nemen zoals ze is, en beseffen dat wij op bezoek zijn in het rijk van planten en dieren.

Het ruim 1,5 km lange zandpad naar Les Amis is hobbelig maar zeker de moeite waard, en meer dan berijdbaar als je rustig en behendig manoeuvreert. Als je dat alles voor lief kan nemen, ben je van harte welkom!

De boerderijen liggen pal naast een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, en zijn centraal gelegen met in het zuiden Le Plateau des Mille Etangs, in het oosten ‘s winters de skipistes en langlaufpaden, in het noorden de bezienswaardige steden Epinal en Nancy, en in het westen de kuuroorden. Op sportief gebied is er veel te doen, denk aan wandelen, fietsen, paardrijden, paragliden, klimmen, kanoen…